Τρίτη, Απριλίου 17, 2012

Αρεκίπα, Περού - Μέρα 3

Χθες το βράδυ περάσαμε πάρα πολύ ωραία. Γύρω στα δέκα άτομα συναντηθήκαμε στην κεντρική πλατεία (κυρίως Γερμανοί, ένας Γάλλος, ένας Ιρανός, κι εγώ) και φάγαμε σε ένα πολύ ωραίο εστιατόριο στο κέντρο (στο μπαλκόνι στον δεύτερο όροφο). Εκεί οι συζητήσεις ήταν διάφορες. Από το Ιράν και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μέχρι το πως κατάφερε ένα από τα παιδιά να επιβιώσει στον Αμαζόνιο 4 χρόνια πριν! Μετά πήγαμε όλοι σε ένα απίθανο underground μπαράκι που τα ήπιαμε για τα καλά (μοχίτο happy hour for ever).

Πρωί


Σήμερα το πρωί δεν πήγα στο συνέδριο (σςςς) για να κάνω και λίγο τουρισμό. Αποφάσισα ότι έπρεπε να πάω στις εκκλησίες της Αρεκίπα. Στο Περού είναι πάρα πολύ θρησκόληπτοι. Κάθε δεύτερο σοκάκι είναι και ναός. Βέβαια είναι καταπληκτικοί. Χτισμένοι από αυτό το υλικό των υφαιστείων, ο καθένας έχει τη δική του νοοτροπία. Να σημειώσω ότι το κύριο χαρακτηριστικό των ναών δεν είναι τόσο οι εικόνες, όσο τα αγάλματα. Επίσης ένα περίεργο είναι ότι όσες φορές αναπαρηστούν τον Χριστό τον αναπαρηστούν είτε σταυρωμένο γεμάτο πληγές, είτε να βασανίζεται. Προσωπικά δεν είμαι της θρησκείας, αλλά σου πιάνεται λίγο η ψυχή όταν τα βλέπεις αυτά.

  1. San Francisco Iglesia: Πήγα ξανά να δω την εκκλησία αυτή, αλλά αυτή τη φορά πήγα και στο μουσείο που είναι ακριβώς δίπλα (5 soles). Ο μόνος τουρίστας πάλι, το πιο αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι κάθε ναός ή μοναστήρι έχει ένα κεντρικό κήπο (πανέμορφο) γύρω από τον οποίο είανι κτησμένος. Το δωμάτειο με τα βιβλία (του 1600) μου άρεσε αρκετά.
  2. Compania Iglesia: Αυτή η εκκλησία είναι πιο εντυπωσιακή. Μεγαλειώδης θα έλεγα. Ένας τεράστιο θρόνος στο ύψος του ναού (10 μέτρα) σε περιμένει όταν μπαίνεις. Η μικρή αίθουσα που είναι δίπλα είναι μάλλον η ομορφότερη. Ένα δωμάτειο με τοιχογραφίες αγνώστου, που αναπαρηστά τη ζούγκλα. Φυτά, λουλούδια, πουλιά, ζώα και άγιοι περιπλέκονται περίτεχνα. Η σχολή Κούσκο (όπως ονομάστηκε μετά) ξέφευγε από την κλασική Ισπανική τεχνοτροπία. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν μάλλον αίμα ζώων και χρωματιστά φυτά. Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό γιατί μετά από τόσα πολλά χρόνια τα χρώματα χωρίς ιδιαίτερη συντήρηση διατηρούνται πάρα πολυ΄ζωντανά. Το γεγονός ότι η αναπαράσταση είναι μια ζούγκλα, είναι γιατί οι ιερείς που παρήγγειλαν την τοιχογραφία ετοιμάζονταν για ιεραποστολή στη ζούγκλα του Αμαζονίου. Το γεγονός ότι υπάρχει μια αναπαράσταση ζώου που μπορεί να θεωρηθεί είτε λιοντάρι είτε μαϊμού οφείλεται στο ότι οι αγιογράφοι δεν είχαν δει ποτέ τους άγρια ζώα και έτσι από τις περιγραφές μόνο δεν κατάφεραν να αναπαραστήσουν ακριβώς ένα είδος ζώου.
  3. Santo Domingo Iglesia: Ο άγιος Δομίνικος είναι κι αυτός ένας ναός στο κέντρο. Αυτό που μου άρεσε στον ναό συτό είναι ότι στους στύλους της εκκλησίας ήταν τα αγάλματα των Αποστόλων, το καθένα με το σύμβολό του. Από τον σταυρό, μέχρι τσεκούρι, και πριόνι. Πολύ ωραίος ναός εξήσου.
  4. La Merced Iglesia: ήταν κλειστή, αλλά μάλλον δεν θα ξαναπεράσω.
Απόγευμα/Βράδυ


Το απόγευμα πέρασε όπως το προηγούμενο. Πήγα στο συνέδριο να βρω τους άλλους. Κανονίσαμε να βρεθούμε όλοι στην κεντρική πλατεία στις 8 το βράδυ για φαγητό και ποτό. Φάγαμε κοντά στην κεντιρκή πλατεία (Instabul bar) και μετά αφού οι μισοί φύγαν, οι εναπομείναντες πήγαμε για cisco shower, τεκίλες και μοχίτο (Happy hour for the win!)