Δευτέρα, Ιουνίου 08, 2009

15% με 20% φαίνεται να είναι η αποχή στην Ελλάδα...

...από τους οποίους μικρό ποσοστό, κατά την γνώμη μου, ήταν αυτό που την επέλεξαν βάσει καθαρά πολιτικής άποψης.
Αλλά ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι είναι μεγαλύτερο το ποσοστό, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τα κριτήρια με τα οποία κάποιος απείχε. Σε αντίθεση με τα πολιτικά κόμματα, η αποχή είναι κάτι το αδιευκρίνιστο. Δεν μπορείς να υποστηρίξεις ότι έχεις να κάνεις με 20% αναρχικούς ή με 20% δυσαρεστημένους νεοδημοκράτες, ή με 20% νεολαίους που σιχάθηκαν το σύστημα ή με 20% που βαριούνταν να σηκωθούν από το κρεβάτι ή με 20% που δεν πήγαν γιατί προτίμησαν τις διακοπές. Είναι σίγουρα μια σούμα τέτοιων πραγμάτων, που ο καθένας θα μπορέσει να οικειοποιηθεί και να παρουσιάσει από την δική του σκοπιά για να καλύψει σαφώς τα δικά του συμφέροντα.

Αντιγράφω από την ανάλυση του Στέλιου Κούλογλου...Υστερόγραφο για την αποχή και τα παπαγαλάκια:

Αφού συνήλθε από το σοκ των exit polls, η ΝΔ προσπάθησε χθες να αλλάξει το παιχνίδι, διαδίδοντας ότι η αποχή έφτασε ή και ξεπέρασε το 50% κλπ.

Η αλήθεια είναι ότι η πραγματική αποχή δεν έφτασε ποτέ τόσο ψηλά. Μετά την κατάργηση των εκλογικών καταλόγων, οι υπολογισμοί αυτοί στηρίζονται στα πρόχειρα ελληνικά δημοτολόγια που συμπεριλαμβάνουν από μετανάστες μέχρι νεκρούς του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ποσοστό του 50% προκύπτει επειδή, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ανέρχεται σε 9,971,324 άτομα!.. τη στιγμή που, με βάση την τελευταία απογραφή, ο συνολικός αριθμός των κατοίκων της χώρας είναι περίπου 10,5 εκατ., συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών, των παιδιών και νέων μέχρι 18 ετών κλπ. Για να είχαν 9,971,324 άτομα δικαίωμα ψήφου, θα έπρεπε στη χώρα να κατοικούν περίπου 15 εκατομμύρια!!

Η αποχή ήταν σχετικά υψηλή για τα ελληνικά δεδομένα (15-20%) αλλά δεν έχει καμία σχέση με το 50%. Τα νεοδημοκρατικά στελέχη που επρόκειτο να μιλήσουν στα κανάλια πήραν οδηγίες να κάνουν λόγο για τεράστια αποχή, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και υποτιμώντας την κυβερνητική ήττα.

Τίτλοι όπως «πρώτο κόμμα η αποχή» έκαναν την εμφάνισή τους στη ΝΕΤ και αναμεταδόθηκαν από τα κυβερνητικά παπαγαλάκια, με αποτέλεσμα να διαδοθεί ευρέως η άποψη ότι η αποχή ήταν τόσο μεγάλη ώστε τα αποτελέσματα δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία...