Τρίτη, Απριλίου 17, 2007

Ζούμε το παρελθόν μας

Καθόμασταν στην αμμουδιά, εκείνο το καλοκαιρινό βραδάκι του `86. Μόνοι μας.
Την κοίταξα, βαθιά στα μάτια. Το έλεγα από μέσα μου:
"Δεν πρέπει να πω μαλακία." Ειδικά εκείνη την ώρα.
Και φυσικά την είπα. Εκ των υστέρων βέβαια απεδείχθη. Κοινώς το χάσαμε το γκομενάκι.
Αλλά τουλάχιστον της ανέπτυξα μια όμορφη (μάλλον) θεωρία...

"Ζούμε το παρελθόν μας. Κοίτα ψηλά. Τα βλέπεις αυτά τα άστρα; Μπορεί να μην υπάρχουν πια. Αλλά επειδή το μάτι μας λειτουργεί με ερεθίσματα φωτός, για να αντιληφθούμε κάτι οπτικά, πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα μεταξύ εκπομπής φωτός από το αντικείμενο, μέχρι να φτάσει στο μάτι μας. Αυτά τα άστρα λοιπόν, εκείιιι ψηλά, αν καταστραφούν τώρα, θα το καταλάβουμε οπτικά μετά από εκατομμύρια έτη φωτός. Αλλά τα πιο γαμάτο είναι ότι είμαστε καταδικασμένοι να λειτουργούμε βλέποντας το παρελθόν των γύρων μας και το δικό μας. Όταν κοιτάς κάποιον απέναντί σου τον βλέπεις με μια καθυστέρηση, ακόμα και αν είναι απειροελάχιστη. Όταν κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη, κοιτάς το παρελθόν σου. Πάντα ο καθρέφτης δείχνει το παρελθόν. Πάντα το μάτι δείχνει το παρελθόν ημών. Το ευτυχές είναι ότι το μυαλό μπορεί να βλέπει το τώρα και το μετά. Μερικές φορές βλέπει σαν τα ματια....το πριν.... Άλλες πάλι δεν βλέπει τίποτα και άλλες τα βλέπει όλα μαζί.
Άλλωστε ο χρόνος είναι σχετικός. Μπορώ να κάθομαι μαζί σου για μια ώρα και να μου φανεί μια στιγμή, και να κάτσω πάνω στα καμμένα κάρβουνα για μια στιγμή και να φανεί μία ώρα..."

Αυτό το τελευταίο το είπε ο Αϊνστάιν και πήγα να το χρησιμοποιήσω, ακόμα κι αν δεν κολλούσε με τον προηγούμενο λόγο μου, μπας και διορθώσω τις μαλακίες που έλεγα τόση ώρα και την γλυκάνω λιγάκι. Τελικά ή δεν το κατάλαβε ή δεν πρόλαβε να το ακούσει γιατί είχε ήδη σηκωθεί από την άμμο και έφευγε μόνη χωρίς αντίο.
Πάλι καλά ήταν αρχή διακοπών και οι ευκαιρίες δεν σταμάτησαν εκεί...είχα άλλη μία το 1989, 1993 και μία το 2003. Μετά βαρέθηκα και έφυγα από την αμμουδιά...

-ο-

Η ιστορία είναι ουτοπική και ουδε μία σχέση έχει με
πρακτικές που χρησιμοποιώ στην πραγματική μου ζωή.
Πληροφορίες:
paraloga@gmail.com